TeamSec Kurucusu ve CEO’su Esad Erkam Köroğlu, toplam menkul kıymetleştirme yaptıkları büyüklüğün 400 milyon dolara yani 14 milyar TL’ye yaklaştığını, 2025 yılı için menkul kıymetleştirme yapacakları büyüklükte 1 milyar dolar eşiğini aşmayı hedeflediklerini söyledi. Yurt dışı çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini vurgulayan Köroğlu, TeamSec'i en az 5 ayrı para biriminde her ay fatura kesen bir şirkete dönüştürmeyi planladıklarını dile getirdi.
Sektörünüz ve şirketiniz açısından 2024 yılı değerlendirmelerinizi ve 2025 yılına ilişkin beklentilerinizi ve hedeflerinizi paylaşabilir misiniz?
Küresel fintek pazarı, jeopolitik belirsizlik ve yüksek faiz oranlarıyla ilgili devam eden endişeler nedeniyle 2024 yılını zorlu geçirdi. KPMG’nin yayınladığı ‘Pulse of Fintech’ raporuna göre global ölçekte finteklere yapılan yatırımlar 2023 yılının ilk yarısında 62,3 milyar dolar iken, bu tutar 2024 yılının ilk yarısında 51,6 milyar dolara geriledi. Türkiye özelinde ise Startups.watch’un son yayınladığı rapora göre; fintek girişimleri anlaşma büyüklüğü bakımından tüm zamanların rekorunu kırdı. 2025 yılında gelişmiş ülkeler öncülüğünde ‘normalleşme’ sürecine girişin başlayacağını düşünüyorum. Azalan enflasyon ve güçlü bir istihdam piyasası tarafından desteklenen güçlü tüketici harcamalarının katkısıyla dijital ödeme çözümlerine ilginin artacağını ve bunun fintek pazarının büyümesini tetikleyeceğini öngörüyorum.
Menkul kıymetleştirme tarafını inceleyecek olursak, bugün dünya genelindeki seküritizasyon hacmi yıllık 1-1,5 trilyon dolar arasında değişiyor. Bunun yüzde 50’den fazlası ABD’ye, yüzde 15-20’si ise Çin’e ve Japonya’ya ait. ABD ve Japonya'da finansal varlıkların yüzde 40'ı seküritize edilmiş durumdayken; Malezya, Güney Afrika ve Brezilya'da bu oran yüzde 2’ler seviyesinde. Türkiye'ye baktığımızda ise bu oran sadece ve sadece 10 binde 3. Dolayısıyla Türkiye’de bazı bürokratik süreçler hızlanırsa şu anda 300-400 milyon dolar seviyelerinde olan seküritizasyon hacminin çok rahatlıkla 1 yılda 1-2 milyar dolara ulaşacağına inanıyorum.
TeamSec olarak geliştirdiğimiz teknolojiyle menkul kıymetleştirme alanında çığır açıyoruz. Temmuz 2023'ten bugüne kadar 76 ihraç yaptık. Toplam menkul kıymetleştirme yaptığımız büyüklük 400 milyon dolara yani 14 milyar TL’ye yaklaştı. 2025 yılı için ilk hedefimiz toplam menkul kıymetleştirme yaptığımız büyüklükte 1 milyar dolar eşiğini aşmak.
Öte yandan yurt dışı çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Kısa süre önce Suudi Merkez Bankası (SAMA) denetiminde faaliyet gösteren Suudi Kredi Bürosu (SIMAH) ile Suudi Arabistan'daki sermaye piyasası ürünleri için gelişmiş kredi analitiği sunmak üzere niyet mektubu (MoU) imzaladık. Bu stratejik ortaklık, Suudi Arabistan'ın veriye dayalı sürdürülebilir, modern bir ekonomi ve gelişmiş bir sermaye piyasası oluşturmayı hedefleyen Vizyon 2030 hedefleri doğrultusunda ülkenin finans sektörünü ve büyümesini desteklemeyi amaçlıyor. Söz konusu iş birliğiyle kredilerin ve faturalı alacakların menkul kıymetleştirilmesi gibi gelişmiş sermaye piyasası hizmetleri daha erişilebilir hale gelecek.
2025’te ise Mısır, Suudi Arabistan ve BAE'de ilk ihraçlarımızı tamamlayacağız. İlk yıl olmasına rağmen yurt dışında Türkiye hacminin 2-3 katına ulaşabileceğimizi öngörüyorum. İhracat finansmanı tarafında da 1 milyar dolar hedefimiz mevcut. TeamSec'i en az 5 ayrı para biriminde her ay fatura kesen bir şirkete dönüştürmeyi planlıyoruz.
Fintek Haber
Comments